fbpx

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Ruh Sağlığı Günü

-Farklılıklarımın farkındayım, utanmıyorum!-

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, toplumdaki bireylerin ruh sağlığı hakkında bilgilenmesi, rahatsızlıklar hakkında bilinçlenmesini amaçlayarak Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından oluşturulmuştur. Genel olarak bakıldığı zaman, geçmişten günümüze ruh sağlığı hiçbir zaman için fiziki yani beden sağlığımız kadar dikkat çekici ya da ön planda olmamıştır. Oysa beden ve ruh bir birinden asla ayrılmaz bir bütündür. Bu bütünün yarılarından birinde oluşan rahatsızlık ya da hasar mutlak suretle diğer yarıyı da etkileyecek ve bütünlüğü bozacaktır.

Toplumun sahip olduğu bu yanlış algıyı kırmak ve değiştirmekte bu günün amaçları arasındadır. Çünkü bireyler gelişen ve değişen dünya üzerinde kendilerine yer açmaya, yaşamaya, çalışmaya ve var olmaya çalışırken aslında ne kadar büyük hasarlar aldıklarının, psikolojik olarak rahatsızlandıklarının ya da ruh sağlıkları ile ilgili tehlikeli durumların içinde olduklarının asla farkında değillerdir. Farkında olsalar dahi birey kendinde hissettiği herhangi bir mutsuzluk, sıkıntı, bunaltı anında bir psikologdan ya da bir psikiyatrdan yardım almayı yalnızca “ deli doktoruna” gitmek olarak adlandırmaktadır.

Oysa zaman aktıkça ve bizler teknoloji çağına, küreselleşen dünya şartlarına uyum sağlamaya çalıştıkça yalnızca bedenen değil aynı zamanda ruhen ve zihnende büyük bir karmaşanın içine doğru sürükleniyor ve zorlanıyoruz. Bireylerin yaşadığı çatışmalar, kaygılar, endişeler, korkular, kayıplar, belirsizlikler ve tüm bunlar ile nasıl baş etmesi gerektiğini bilememe hali kişinin ruhsal yapısında kimi zaman geri döndürülemez bozulmalar yaratmaktadır. Örneğin, son yıllar içerisinde bağımlılıkların, panik bozuklukların, dikkat eksikliğinin, depresyonun, obsesyonun ve bunun gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın hızla arttığı gözlemlenmiştir. Bu durumun sebebi ise, bireyin kendindeki bu rahatsızlıkları fark etmemesi ya da fark etse de tedavi olabilmek adına herhangi bir destek almamasıdır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise, kişinin sahip olduğu psikolojik rahatsızlık her ne olursa olsun bunu öncelikle fark etmeli ve tedavi konusunda destek almasıdır. Bir diğer noktada bizlerin, aynı toplumun bireyleri olarak bu hastalara destek olması, onları etiketlememesi ya da dışlamamasıdır. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu her yıl bu özel güne dair bir konu belirlemektedir ve bu yıl ki konu ise “Ruh Sağlığında Saygınlık” olarak belirlenmiştir. Günümüzde her dört kişiden birinin hayatının bir döneminde mutlaka ruhsal hastalıklardan etkilendiğini düşünürsek aslında bu saygınlığı hepimizin bir birine göstermesi gerektiği kaçınılmazdır.

Hep birlikte bilinçlenebilmemiz ve daha sağlıklı bireyler olarak yaşamımızı sürdürebilmemiz için yapmamız gerekenler ise şu şekildedir;

  • Her birimiz bu dünyaya farklılıklarımız ile geldik. Parmak izlerinin dahi bir birine benzemediği canlılar olduğumuz düşünüldüğünde, zihinsel ve ruhsal olarakta bir birimize benzemememiz asla beklenemez!
  • Farkındalık bir kişinin sahip olabileceği en kuvvetli kabiliyettir. Her birimizin kendi ruhsal sağlığı, psikolojik durumu hakkında bilinçli ve farkında olması oldukça önemlidir.
  • Destek almaktan asla utanmayın! Alanın da uzman olan psikologlar ve psikiyatrisiler size yardımcı olabilmek adına bu mesleğe kendilerini adamış kişilerdir.
  • Yakın çevrenizde ya da toplum içinde, ruhsal rahatsızlığı olan bir hastaya denk geldiğinizde lütfen onu etiketlemekten ve dışlamaktan kaçının.
  • Normal dediğimiz kavram aslında bizlerin oluşturduğu bir kavram olmakla birlikte zaman içinde şekil değiştirmeye de müsaittir. Bu sebeple, psikolojik rahatsızlığı olan bireyleri “anormal” olarak etiketlemek doğru bir davranış değildir.
  • Ruhsal hastalığı olan kişilere toplumla iç içe olabilecekleri, sosyal uyumluluğu yakalayabilecekleri ortamların sağlanması oldukça önemlidir. Bizler de bu konuda bilinçli olmalı ve hasta olan kişilere karşı hassas davranmalıyız.
  • Ruhsal bir rahatsızlığınız olsun ya da olmasın, devlet veya özel kurumlar tarafından verilen ruhsal rahatsızlıklarla ilgili seminerlere daha bilgili ve daha bilinçli bireyler olmak adına mutlaka katılım sağlamaya çalışınız.

Dünya Ruh Sağlığı Günümüz Kutlu Olsun! Sağlık dolu günlere…

Yorum Yaz