fbpx

Sepsis Hastalığı Nedir?

Sepsis Hastalığı

“SEPSİS HASTALIĞI”

 HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Sepsis Hastalığı nedir?

Sepsis kan zehirlenmesi olarakta bilinen, bir mikrobun kanda çoğalması ardından da vücuttaki doku ve organlara zarar vermesi ile vücutta oldukça büyük oranda hasara neden olan bir hastalıktır. Oldukça büyük oranda ölüm riski oluşturan bu hastalık, vücudun enfekte olması ve belirli dokuların, organların zarar görmesi anlamına da gelmektedir. Kana çeşitli bakteri, mikrop ya da toksinlerin karışması ile ortaya çıkar. Özellikle yoğun bakımlarda “yoğun bakım enfeksiyonu” olarakta bilinen ölümlerin başlıca sebebi arasında Sepsis hastalığı bulunmaktadır.

Sepsis Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler:

  • Öncelikle Sepsis’e neden olan bakteriyi, mikrobu ya da enfeksiyonu kapmanın pek çok nedeni bulunmaktadır. Vücudunuzda bulunan açık bir yara, diş etinizde meydana gelen bir iltihap, parmağınızdaki ufak bir kesik, boğaz enfeksiyonu bile Sepsis’e neden olabilmektedir.
  • Sepsis vakalarında ağırlıklı olarak başlangıçta görülen enfeksiyon çeşitleri arasında idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır. Enfeksiyon bu bölgelerde başlayarak diğer organlara ve dokulara yayılmaktadır.
  • Özellikle ağır ameliyatlar geçiren, kanser olan ve kanser tedavisi gören, bağışıklık sistemi düşük olan, vücut direnci yetersiz kalan bireylerde görülmektedir. Bunun nedeni ise bağışıklığı zayıf kişilerde kandaki mikrobun enfeksiyona sebebiyet vermesi ve enfeksiyonun yayılma hızının kolayca artmasından kaynaklanmaktadır.
  • Sepsis’in başlangıç dönemi belirtileri; yüksek ateş, üşüme, vücudun bazı bölgelerinde ortaya çıkan ağrılar, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, yorgunluk şeklindedir.
  • İlerleyen dönem belirtileri arasında ise, asabiyet hali, ani ruhsal değişimler, bilincin gidip-gelmesi, idrara çıkmada ağrı ya da çıkamama, solunum güçlüğü, düzensiz kalp atışı gibi belirtiler bulunmaktadır.
  • Bu hastalığın son aşaması ise “Septik Şok” dediğimiz dönemdir. Bu evrede hastanın kan basıncında oldukça büyük bir düşüş görülür. Enfeksiyon vücuttaki tüm ince damarlara dahi ulaşır ve bu damarların tıkanmasına neden olur. Bu durum tüm vücuda yayıldığında ise organ yetmezliği, kangren gibi ciddi durumlar ortaya çıkar.
  • Sepsis hastalığının tanısı kan değerlerine, lökosit sayısına bakılarak konur.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda Sepsis’in bilinen çoğu hastalıktan hatta kanserden bile fazla sayıda ölüme sebebiyet verdiği saptanmıştır.

Sepsis’i önlemek için nelere dikkat edebiliriz?

  • Sepsis hastalığındaki en önemli nokta bireyin bağışıklık sistemi ve vücut direncidir. Bu noktada hastalığı önlemenin birincil kuralı bağışıklık sisteminizi güçlendirici ve koruyucu önlemler almanızdır.
  • Bağışıklık sisteminin korunması ve güçlenmesi ise, sağlıklı beslenme, temiz yaşam, düzenli bir uyku, egzersiz ve stresten uzak durmak anlamına gelmektedir. Bu noktalara dikkat ederek yaşadığınızda bağışıklık sisteminiz kendini koruyacak ve giderek güçlenecektir.
  • Kişisel bakımınıza ve temizliğinize özen göstermelisiniz. Ellerinizi sık sık yıkamak, dişlerinizi fırçalamak, duş almak, temiz kıyafetler giymek gibi. Bunun haricinde toplumsal temizlik kurallarına da önem vermelisiniz.
  • Vücudunuzda ufakta olsa açık yaralar bulunuyorsa bunların bakımına, pansumanına dikkat etmeli, ortamla temas halinde bulunmasından kaçınmalısınız.
  • Temiz beslenmeye özen göstermelisiniz. Sağlıklı gıdalar tüketmenin yanı sıra yediğiniz meyve-sebzeleri iyice yıkamak, içtiğiniz suyun temiz olması gibi etkenler de oldukça etkilidir.
  • Özellikle hastane ortamlarında, tedavi ya da muayene sırasında, doğumda mutlaka içinde bulunduğunuz ortamın hijyenik ve steril olmasına dikkat etmelisiniz.

Yorum Yaz